75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

6 березня 2015 р.

«Ще нам, браття українці, усміхнеться доля !»

     

       Відзначаємо 200 - річчя від дня народження автора музики Державного гімну України Михайла Вербицького !

      З нагоди 200 - річчя від дня народження автора музики Державного гімну України Михайла Вербицького та у зв'язку з 150 - річницею першого публічного виконання національного гімну «Ще не вмерла України і слава, і воля...» в бібліотеках Каланчацької централізованої бібліотечної системи пройшли патріотичні заходи.

     Центральна районна книгозбірня запросила своїх відвідувачів та жителів громади на «Дні патріотизму», в рамках яких оформлена  книжково – ілюстративна виставка «Творець пісні, що стала символом нації», підготовлені  інформаційні години «Ще нам, браття українці, усміхнеться доля !», віртуальні портрети «М.М.Вербицький – на службі молитви і пісні». Заходи відвідують люди - різні за віком, уподобаннями, професіями, інтересами, приходять матусі з дітьми, школярі, студенти …

   До уваги користувачів сільських та селищних бібліотек – філій, жителів місцевих громад представлені також різноманітні за формою заходи патріотичного направлення. Зокрема, цікаві інформаційні години «Ще нам, браття  українці, усміхнеться доля»  проведено в Роздольненській, Олександрівській та Привільській книгозбірнях. В Привільській бібліотеці - філії після заходу проведено флеш – моб на площі біля сільського будинку культури та бібліотеки – колективне виконання Гімну України користувачами  сільської бібліотеки та відвідувачами  сільського будинку культури разом з Привільським сільським Головою Ю.В.Шендриком.

  В районній бібліотеці для дітей оформлено тематичну полицю «Слова, що змагаються з вічністю, матеріали представлені на ній користуються великою увагою у юних відвідувачів книгозбірні та їх батьків.

    «Творець пісні, що стала символом нації», «Життєвий шлях Михайла Вербицького» представлено в Новопавлівській та Олександрівській  філіях ЦБС для читачів середнього шкільного віку та підлітків.

    Новокиївська сільська книгозбірня організувала  для своїх односельців  інформаційну годину «Роль Михайла Вербицького в житті України», на  завершення всі присутні на заході заспівали Гімн України.

    Патріотичні години «Ще не вмерла України ні слава, ні воля…» проходять сьогодні в Хорлівській, Мирненській та Новоолександрівській  книгозбірнях, до заходу оформлені виставки «Творець українського гімну».

   Бібліотекарі та актив книгозбірень знайомлять своїх відвідувачів з життєвим та творчим шляхом композитора, автора музики  Державного Гімну України М.М.Вербицького та автора слів П.П. Чубинського, історію створення гімну.

  Працівники бібліотек, використовуючи літературні надбання та сучасні інформаційні технології розповідають користувачам , що створення державного гімну бере початок з осені 1862 року: український етнограф, фольклорист, поет Павло Платонович Чубинський пише вірш «Ще не вмерла Україна», якому в майбутньому судилося стати національним гімном, а згодом і державним гімном українського народу.

     Михайло Вербицький -  український композитор, хоровий диригент, священик  та видатний громадський діяч — один із перших видатних українських композиторів Галичини. Він плодотворно працював у різних галузях музичного мистецтва,  створив низку талановитих хорових, оркестрових і музично-драматичних композицій. Його творчість мала особливо велике значення для демократичної культури західноукраїнських земель. Творчість Михайла  Вербицького —дуже важлива сторінка в історії розвитку вітчизняного музичного мистецтва.

       Наші читачі дізнались, що пісня, яка згодом стала нашим гімном,  вперше прозвучала 150 років тому як заключний номер першого шевченківського концерту, який було влаштовано 10 березня 1865 року на роковинах, як не стало Великого Кобзаря. Популярність твору М.Вербицького та П. Чубинського постійно зростала з року в рік, його виконували на усіх святкових патріотичних концертах, це стало обов’язковою частиною всіх патріотичних заходів.
   До відвідувачів книгозбірень було донесено, що через тривалий час музична редакція Державного гімну України була затверджена Верховною Радою України, а саме 15 січня 1992 року, ця подія знайшла своє відображення у Конституції України. Але тільки 6 березня 2003 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про Державний Гімн України», в якому затвердили  його як Державний та Національний Гімн на музику М.М. Вербицького, а слова затвердили тільки першого куплета і приспіву пісні П.П.Чубинського.  Першу строфу гімну змінено й звучатиме так - «Ще не вмерла України і слава, і воля».

     Твір, який мільйони людей сьогодні по-справжньому сприймають як музичний символ своєї національної спільноти, не створений штучно чи нав’язаний кимось «згори» – цей музичний символ лине з глибин серця кожної щиросердної людини. Він пройшов довгий шлях - півтора вікову перевірку часом, багатьма  історичними подіями, став невід’ємною часткою нашого суспільного життя. Державний Гімн України – є пісенним символом нашого народу, це високо патріотичний твір, він створює піднесеність, волелюбство, гордість за країну, де поетичний текст і музика являють собою органічно об’єднану  художню цілісність, в якій  бездоганно точно й абсолютно чітко відтворено національну ментальність, вони здатні сміливо піднімати  народи на подвиги, на боротьбу за волю, за свободу і людські права та справедливість.  

     Слухаючи чи співаючи Гімн України відчуваємо органічне поєднання високо піднесеної музики Михайла Михайловича Вербицького з високопатріотичним змістом поезії Павла Платоновича Чубинського.

      В цьому творі злилися найсокровенніші мрії, помисли та надії жителів усієї України, Гімн сміливо, впевнено й невідворотно йшов шляхом всенародного визнання, з плином часу все далі й далі, все впевненіше й впевненіше розширював простір свого духовного впливу.

       Гімн «Ще не вмерла України і слава і воля…» створений Павлом Чубинським та Михайлом Вербицьким, звучить сьогодні могутньо й гордо – як символ невмирущої сили народу, котрий обрав шлях свободи і незалежності.

     Ім'я Михайла Вербицького, видатного композитора і відданого борця за народність, волю, свободу і незалежність України навіки вкарбоване в славну історію нашої  єдиної Соборної Незалежної України.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *