75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

16 березня 2015 р.

Юні всім класом щосереди - до бібліотеки !


        В Каланчацькій центральній районній бібліотеці започатковано  цікаву справу - щосереди учні місцевих шкіл після уроків всім класом, разом з вчителями – предметниками, чи класними керівниками поспішають до нашої книгозбірні. Тут юних книголюбів з нетерпінням чекають фахівці книгозбірні. Бібліотекарі заздалегідь ретельно готуються, щоб кожного разу зустріти цікавими новинками. 
    Вчителі наших шкіл – самі постійні відвідувачі бібліотек – з раннього дитинства, навчаючись в педагогічних ВУЗах й тепер, виховуючи підростаюче покоління, залучають юних  до читання, до бібліотеки, привчають дітей постійно відвідувати наші скарбниці книг.
    Учні залюбки знайомляться з новинками літератури, переглядають відеофільми, подорожують залами бібліотеки, беруть участь в різноманітних акціях, конкурсах, зустрічаються з цікавими людьми…
   Ось й минулої середи до книгозбірні завітали учні 6-класів Каланчацької ЗОШ I-III ступенів № 2 з вчителем - Людмилою Скороход,  для допитливих хлопчаків та дівчаток була влаштована цікава зустріч з майстринею вишивки Маргаритою Молдован. В літературно – мистецькому залі до уваги відвідувачів була представлена виставка вишивок  М.М.Молдован  «Світ моїх захоплень».
   Учні з великою увагою прослухали інформацію про розмаїття українського декоративного мистецтва, в якому вишивки посідають одне з провідних місць, це улюблений і здавна поширений різновид  самодіяльної народної творчості.  Вишивка живе яскравим повнокровним життям, вишиті картини прикрашають сучасний інтер’єр наших помешкань та офісів, одяг людей різного віку, уподобань та поглядів, надаючи йому своєрідності, привабливості на яскравої неповторності.

    Маргарита Молдован займається вишивкою в нетрадиційному стилі, тому її роботи особливо цікаві, захоплюючі та неповторні. На виставці були представлені роботи «Єгипет», «Весняний дощик», «Фіалки», «Вічні цінності», «Дами в капелюшках» та інші.
    Народилась майстриня  в селі Олександрівка нашого району, за фахом вчитель – філолог – закінчила Херсонський державний університет,  працює вже багато років поспіль в центральній районній бібліотеці.
    Вишивати, Маргарита Миколаївна, почала з раннього дитинства, любові до творчості привчила її матуся й, тепер, вже дорослою,  з голкою не розстається ніколи – шиє, вишиває, жартома говорить, що «народилась з голкою в руках».  Вона володіє декількома техніками вишивки  - «хрестиком», «рішельє», «лиштва» та  найулюбленішою є «хрестик»,  саме ним виконані більшість її робіт.
   А в чому  тоді не традиційність, оригінальність її робіт ? -  Майстриня вишиває «мініатюри» і одним кольором, переважно чорним  по білому. Її роботи, так звані, «контурні» та «силуетні»  вишивки.

   Що дуже цікаво, що захоплює, заставляє  придивитись, замислитись – здається, що кожна «мініатюра» - жива, має свій настрій, стан душі, свою ауру… І вже не можна погодитись, що «чорне – то журба».
   Серед колекції вишивок Маргарити Миколаївни є й кольорові роботи, це квіти, але не признані всіма яскраві троянди,  а звичайнісінькі  скромні ніжні польові маки, садові іриси та фіалки, й навіть, кактуси…
   Кожна робота Маргарити Молдован – це маленький шедевр, в якому відчувається яскрава індивідуальність та  оригінальність самобутньої майстрині, неповторність її таланту та наполегливої праці.
       Підчас знайомства з майстринею, з її чудовими роботами учні пірнули в неповторне джерело краси, її  бачення та сприйняття світу. Діти ще довго не розходились, уважно роздивлялись виставку робіт нашої майстрині, у них виникало багато запитань, дехто висловив бажання також спробувати себе в  «світі вишивки».



Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *