75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

20 жовтня 2014 р.

Каланчак - перлина таврійського краю !



    Для учасників читацького об’єднання за інтересами,  любителів та шанувальників літературного слова «Дивослово», відвідувачів Каланчацької центральної районної бібліотеки проведена пізнавально – розважальна програма до 220 – річниці заснування нашого селища «Каланчак – перлина таврійського краю».
    Засідання складалося з розділів «Каланчак стародавній», «Каланчак географічний», «Каланчак літературний».
    Ведучі, а це бібліотекарі І.П.Добровольська та О.А.Гавран, зробили для присутніх цікавий екскурс в історію нашого краю, запросили присутніх в подорож  по степовим просторам тисячної давнини, коли це був ще безлюдний ковиловий степ, яким гуляли нескінченні вітри – суховії, бродили в пошуках їжі дикі звірі, замислитись над утворенням величних та таємничих споруд минувшими – степових курганів,  екскурс в період заснування селища 220 років тому, в його цікаву історію заселення волелюбними турбаївцями,  «пройтися»  вулицями  та провулками, «зупинитись» біля нашої річки, яку перетинав Кам’яний міст, дізнатись, чому наше містечко має назву саме «Каланчак» ?

   1794 рік вважаємо офіційною датою заснування Каланчака, хоча історія нашого селища надзвичайно древня. Багато хто з науковців вважає, що історія Каланчака налічує більше ніж дві з половиною, деякі - майже п’ять тисяч років…   історію нашого краю досліджували відомі вчені, історики, етнографи, фольклористи, письменники, зокрема  Самійло Величко, Дмитро Яворницький  …   

    Історики свідчать, що ще у 1692 році Каланчак був резиденцією перекопського бея і тут часто бував кримський хан, а ще у 1787 році проїздом до Криму  тут ночували імператриця Катерина II  та австрійський імператор Йосиф  II…  На превеликий жаль, час безжальний і не збереглися архітектурні споруди, ані житлові будинки тих часів, які б фізично свідчили про історичне минуле нашого краю.
   Але поки що науково-історично не доведено істинну дату, орієнтуємось на офіційну дату 1794 рік – переселення  17 Турбаївських сімей, які заснували Каланчак. В парковій зоні селища встановлено їм пам’ятник.
   Далі мова йшла про більш близьке минуле.  Людська пам’ять –  один з найнадійніших засобів збереження історичної спадщини, зберегла цікаві географічні назви кутків, яких було в Каланчаку шість – Куцівка, Ширябівка,  Поштарівка, Закладка,  Горбанівка, Базар, згадали й межі цих кутків, вулиці, старі та нові назви, які змінювалися неодноразово.
    Присутні на заході з великим задоволенням передивились  відеофільм про Каланчак, який підготували працівники книгозбірні та ознайомились з книжковою виставкою творів наших письменників та поетів «Каланчак літературний».

    Мова йшла і про озеленювача  нашого краю В.І.Архіпова, за проектом якого здійснено повне озеленення вулиць та провулків, милує око гарна алея в центрі селища, а за  районним будинком культури  біля річки розташований парк, який несе красу, життя, спокій та радість жителям Каланчака та гостям селища.

    В розділі «Каланчак літературний» активну участь взяли наші місцеві поети А.С.Суганяк та Г.Д.Нігачова, поділились своїми думками, спогадами, враженнями, зачитали свої  нові твори - патріотичні та ліричні вірші.
     Гарні, теплі рядки про Каланчак написала Єлизавета Нотич, які зачитала бібліотекар І.П.Добровольська.   
     Присутні пригадали інших авторів, які поетичним словом прославляють наш рідний край, авторів гімну Каланчака П.В.Герасимчука та В.М.Куршпіля, літературний альманах «Каланчак літературний», перший номер якого побачив світ до Всеукраїнського дня бібліотек, недавно відбулась в центральній книгозбірні його презентація.

     Цікава історія нашого селища, починаєш знайомитись,  пірнаєш все далі в глибину віків, занурюєшся в цікаві події, факти, прізвища видатних односельців, подорожуєш цікавим сьогоденням й наповнюєшся гордістю за свій край, за свою малу батьківщину...
   Запрошуємо ! Завітайте до сектору краєзнавства нашої центральної районної книгозбірні і Вам відкриються цікаві скарби історії нашого містечка та всього таврійського краю !
   
     


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *