75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

5 вересня 2014 р.

Інтернет – центру Каланчацької ЦБС - 10 років !

    
      Першому  інтернету на Каланчацькій  землі  - 10 років  !
Святкуємо !  Пишаємось!  Крокуємо в ногу з часом !



     Десять років тому Каланчацька центральна районна бібліотека - перша та єдина серед районів Херсонщини  виграла Грант Посольства США в Україні «Інтернет для публічних бібліотек LEAP»  – IV"  на суму  15 тисяч доларів США, впровадила проект та відкрила загально - доступний  інтернет – центр  для всіх жителів району та гостей краю.
 



     У вересні 2014 року ми відзначаємо 10 –у річницю першому інтернету на Каланчацькій землі, першому інтернет – центру  в центральній книгозбірні району, який відкрив широку дорогу новим перемогам, грантам, успіхам. 

Він перетворив бібліотеку в справжню сучасну  інформаційну установу, яка надала можливість жителям всієї  місцевої громади вільно одержувати інформацію з всесвітньої мережі інтернет, забезпечила конституційне право жителів району на вільний доступ до світових інформаційних ресурсів.

        2004 рік увійшов в історію Каланчацької ЦБС та й району, як рік великого кроку в розвитку бібліотечної справи в районі, значного підняття іміджу центральної районної книгозбірні, початку інтеграції мешканців регіону в світовий інформаційний простір.
          А все починалося так:  район сколихнула подія – районна газета «Слава праці» на першій сторінці надрукувала статтю  під назвою: «Посол Сполучених Штатів Америки в Україні Джон Гербст пише в Каланчак… й кому б ви думали?  - Директору Каланчацької ЦБС Надії Федкевич» …   І  документи Гранту отримала бібліотека саме з рук самого Посла США в Україні  Джона Гербста.

   А потім, 3 вересня 2004 року !  На площі біля  районного палацу культури та центральної районної бібліотеки велике святкове театралізоване дійство з урочистим перерізанням жовто – блакитної стрічки… та перші «сигнали з всесвіту», як в цікавій змістовній казці, яка стала дійсністю.  Святу передувала велика творча, організаційна та господарська робота по підготовці до урочистого відкриття інтернет – центру, ремонту та облаштуванню самого приміщення та впровадженню проекту.
Завдяки багатьом жителям нашої громади – помічникам, спонсорам, друзям, вона перетворилась в справжню, велику  «народну будову».  Ми щиро вдячні нашим друзям – організаціям, підприємствам, приватним особам, які щиро відгукнулись та внесли свою посильну часточку в гарну та таку важливу  справу для своїх односельчан. Їх прізвища можна переглянути  на нашому бібліотечному блозі в всесвітній мережі інтернет.
    На свято приїхали та тепло привітали представники Посольства США в Україні, Херсонських обласних бібліотек, прийшли працівники Каланчацької РДА, районної, селищних та сільських рад, організацій, підприємств, жителі селища, учні Каланчацьких ЗОШ, друзі, помічники, спонсори, меценати, читачі книгозбірень та жителі місцевої громади та району.
       Завдяки  плідній співпраці з відділом преси, інформації та культури  Посольства США в Україні  та активній роботі інтернет – центру, при допомозі кандидата педагогічних наук, доцента, заслуженого працівника культури України, президента УБА  І.О.Шевченко,  заступника директора Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки, заслуженого працівника культури України Н.Ф.Попової, системного адміністратора, кандидата технічних наук С.М.Зінченка, майже всі працівники центральної районної книгозбірні, районної бібліотеки для дітей та більшість жителів нашої громади та й багатьох сіл району пізнали ази комп’ютерної грамотності та навчились працювати та вільно спілкуватись у всесвітній мережі інтернет. 

      Активними відвідувачами інтернет – центру стали вчителі, лікарі, учні місцевих шкіл, студенти, підприємці,  домогосподарки  …  Створено бібліотечні блоги в всесвітньому інформаційному просторі «Блог Каланчацької ЦБС» та «Каланчак літературний», які стали постійним рупором просування краєзнавства, цікавих, знакових подій в районі. фактів, успіхів,  перемог, свят, талановитих людей краю - місцевих письменників та поетів,  народних умільців, блоги є мережевими журналами  діяльності книгозбірень району. Для юних відвідувачів бібліотек створено читацький клуб за інтересами «Інтернет – чомучки», де юні крок за кроком навчились працювати на комп’ютері, шукати потрібну інформацію та спілкуватись з однолітками в інтернеті.  До цієї великої справи доклали зусиль всі працівники бібліотеки. 

 Сьогодні відвідувачів  інтернет - центру обслуговують та працюють в мережі Ольга Гавран та Наталія Хребір.
        Перемога та впровадження проектів «Інтернет для публічних бібліотек LEAP» - IV»   та «Connect-II» відкрила широкий простір подальшим грантам  -  по програмі «Бібліоміст»  Ради Міжнародних наукових  досліджень та обмінів «IREX», надала можливість  Каланчацькій ЦБС і на далі брати участь та перемагати в інших міжнародних акціях, конкурсах, проектах, навчатись, обмінюватись досвідом на  міжнародних семінарах, конференціях  та ярмарках інновацій, що значно сприяє постійному покращенню та осучасненню роботи книгозбірень району, підняттю іміджу, перетворенню нашої Каланчацької ЦБС в  таку, що працює на рівні світових стандартів та сміливо інтегрується в світовий інформаційний простір.

    Ми щиро зустрічали учасників Всеукраїнського семінару  “Електронні  ресурси   –   всім : Стратегія   і   тактика    створення центрів   Інтернету   в    публічних  бібліотеках  України“  переможців  всеукраїнського конкурсу  бібліотек  "Інтернет для публічних бібліотек (LEAPVI ).
      Сьогодні наш Інтернет – центр  це  -  сучасний, затишний,  гарний,  привабливий зал  проведення  різноманітних  заходів.  Традиційними,  досить   ефективними  та водночас цікавими стали  тематичні  та літературні  вечори, калейдоскопи, усні та  віртуальні  журнали, подорожі,  дні  інформації та  дні спеціалістів для різних  категорій та  вікових  груп населення району та гостей нашого Таврійського краю.
      Проект  успішно впроваджено, але й надалі  Каланчацька ЦБС  працює  у відповідності з умовами проекту, що допомагає підтримувати  дружні стосунки з Посольством США в Україні, відчувати допомогу, координувати, спілкуватися та  дружити з колегами з усієї України – друзями по Грантам.
     Особливо теплі та дружні стосунки склалися  з колегами по LEAPу - IV з Долиньської ЦБС  (Директор Л.І.Фреїв)  з  Івано - Франківщини, ця дружба триває вже 10 років.
     Щиро дякуємо за плідну багаторічну співпрацю, навчання, підтримку та допомогу по реалізації проекту та подальшій роботі інтернет - центру працівникам Посольства США в Україні Д.Демірей, В.С.Пашковій, О.О.Любінецькій, О.В.Васильєву, Л.М.Шкурат.

     Відзначення 10 – літнього ювілею пройшло просто, в той же час цікаво, невимушено. Святково прикрасили приміщення інтернет – центру, зібрались всі працівники центральної районної книгозбірні та районної бібліотеки для дітей,  вбралися в святкові вишиванки. Колектив бібліотечної системи тепло привітали  директор Надія Федкевич, колектив районної дитячої книгозбірні та юні відвідувачі - учасники читацького об’єднання «Інтернет – Чомучки», користувачі  бібліотеки. 


Скайп – вітання ми отримали і  від кандидата технічних наук, С.М.Зінченка, системного адміністратора на громадських засадах, який вже 10 років поспіль  нам допомагає, консультує, навчає, бере активну участь в наших заходах,  він  став почесним працівником нашого колективу. 
  



А далі свято продовжилося, яскраві, гарні, чудові квіти, щирі, теплі вітання, екскурс в 10 - річну  славну історію, й шампанське,  солодощі  та фотографування.
   
  Каланчацька ЦБС – завжди в творчому  пошуку,  завжди на вістрі  часу.          Каланчацька бібліотек@ – світ нових й нових можливостей !


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *