75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

4 вересня 2013 р.

Медовий Спас в бібліотеці


          Величне свято Медового Спасу скликало відвідувачів Каланчацької центральної  районної бібліотеки до читального залу.


 
Йшли наші читачі в книгозбірню не з пустими руками, а з горщиками, баночками, вазочками запашного домашнього меду, печевом, квітами та веселими святковими посмішками.  Ведучі та господарі свята, активісти читацького об"єднання за інтересами "Спілкуймось!" Валентина Данько та Любов Радіонова тепло привітали гостей та  розповіли про святкування Спасу, адже святкування Третього Спасу,  друга назва якого "Спас на полотні",  присвячено першому зображенню, першій Іконі Ісуса Хреста, яка була нерукотворною"...  За Благочестивим  Преданням сталося це так:  Ісус не зміг поїхати до Есседи,  куди його запросив цар Авгар, але передав цареві рушник, яким витер своє обличчя. На рушнику ж, незбагненним містичним образом відбився Божий лик. 
         Далі ведучі  дуже цікаво розповіли,  що у храмах в цей день освячують зерно, колоски, які зберігають до весняної посівної, а ще печуть хліб та пироги з нового урожаю, тому Третій Спас називають Хлібним, а ще Третій Спас називають Горіховим, бо в лісах у цей період достигають горіхи. Третьому Спасу передували два інші  - Яблучний та Медовий.
                                                                                                                   19 серпня відзначається Другий Спас, свято яке за церковним календарем називається  Преображення Господнє.  За важливістю це третє свято після Різдва  і  Великодня.                                             Згідно зі Святим Письмом,  цього дня Ісус разом з учнями піднявся на гору Фавор. Ісус молився, а учні дрімали. Посеред ночі вони прокинулися і побачили дивовижне видовище - їхній Учитель стояв осяяний неземним світлом...                                                                                                      У  народі другий Спас найчастіше називають Яблучним і вважають святом врожаю.  Цього дня освячують у церкві дари саду, городу, пасіки та воду.                                                                                                      І нарешті  -  Перший Спас. У народі він вже давно отримав назву "Медовий" - в цей день було прийнято освячувати накачаний мед, тим самим надаючи йому цілющих властивостей. Освячують в цей день також головки маку, та букети з волошок і чорнобривців, які називаються "маковійчик" аба "маковейка",  від чого свято отримало назву "Маковея".                                                                                              Звернулись господарі свята до шанованих гостей - постійних учасників читацького обєднання "Спілкуймось!":  "Ось ми і зібралися дружнюю родиною,  щоб мед,  печево їсти та три Спаса відсвяткувати !  То святкуйємо?"  та  почули  дружнє: "Святкуємо!"

 На Свято Медового Спаса запросили і мудрого, вмілого, працьовитого пасічника,  щоб він про бджіл, пасіку і мед розповів. Це Олександр Миколайович Зінченко, потомственний бджоляр і сам опікується пасікою вже 20 років.  Досвід бджолярства йому дістався від батька Миколи Івановича. Олександр Миколайович  цікаво та доступно розповів гостям про особисту пасіку, догляд за бджолами, викачку меду,  розкрив секрети успішного бджолярства своєї родини.  До нього поставили  цікаві запитання, чи можливо мед за смаком розпізнати та  чи він дотримується народних прикмет ?                        Ранній виліт  бджіл - ознака, що наступить рання весна;                    -   Якщо у квітні кропивниця сідає на вулика - буде медовий рік;        У квітні ранковий туман віщує ясну погоду;                                            Верба зацвіла, коли стояла ясна і тепла погода - літо буде тепле й щедре на мед;                                                                                                      Якщо бджоли старанно позаліплювали вічка воском чи прополісом - зима буде суворою, а коли злегка, то теплою.

  Господарі свята поцікавилися у присутніх: "Які сорти меду їм відомі ?".   Адже сортів дуже багато  -   акацієвий,  барбарисовий,  васильковий,  гречаний,  липовий,  соняшниковий,  рапсовий...   Той,  хто назвав найбільшу кількість меду, отримає в нагороду мед у шматочку сот.                       Ведучі розповіли, що у сиву давнину бджола була об"єктом трепетного поклоніння.  Із праці Нестора Літописця дізнаємось, що мед,  віск ішли не тільки на потреби населення,  але були головними продуктами торгівлі.

                Пригадали Володимира Великого.  Князь на кожне свято наказував безкоштовно частувати киян напоями, виготовленими  з меду.  Власні пасіки мали  Б.Хмельницький,  І.Мазепа,  І.Сірко...                 А потім свої запитання гості поставили пасічнику.                             1. Скільки має споживати меду людина щорічно?  (14 кг).                       2. Апітерапія-це що?  (Лікування натуральними продуктами бджільництва);                                                                                                     3. Які продукти бджільництва ви знаєте? (Мед, перга, маточне молочко, пролісок, віск, бджолина отрута, мертві бджоли);                     4. Які страви можна приготувати, використовуючи мед?(Печиво, варення, мармелад, пироги, торти, джем, коктейль, квас).


               А далі запросили всіх  гостей до столу - святкувати Медовий Спас: "Частуйтесь печевом, медами, солодким чаєм та пирогами !"...   



Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *