75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

12 червня 2013 р.

Серце землі у наших долонях



Пригадаймо слова римського мислителя Сенеки, який   писав: “Жити щасливо й жити з Природою – одне й те ж”. 


У людства на  превеликий жаль все менше шансів залишається на щасливе життя, якщо не зміниться  ставлення до навколишнього середовища.
  Тому  останнім часом значно зростає інтерес читачів до екологічної літератури,  все більшого значення набуває  екологічне виховання дітей та молоді. Сьогодні екологічні знання та екологічна культура повинні  бути невід’ємною частиною всебічно розвинутої людини, особливо молоді, і  просування екологічних знань займає велике місце в роботі наших бібліотек.

Ось і днями з 3 по 10 червня 2013 року центральною районною бібліотекою та в філіях бібліотечної системи  проведено Тиждень екологічної культури „Серце землі у ваших долонях",  це цикл  цікавих, захоплюючих і,  в той же час, виховних заходів.

В читальному залі оформлено постійно-діючу книжково-ілюстративну виставку  „І океаном степ все мариться мені», в сільських та селищних бібліотеках-філіалах література з екології представлена на виставках,  переглядах та тематичних полицях:  «Мій рідний краю – гордість моя і біль», “Любити та берегти  рідну природу”, “Люби свою землю, свій рідний край”, “Ніжний  голос природи змалку слухаю я”, “Екологія – наука про природу», «Природі – наша  турбота”, “Жива душа рідної природи потребує уваги та піклування”.

 Протягом тижня  проведено  Пресогляд „Туристичні стежки рідного краю", а для  учнів 9-10 класів  Каланчацьких ЗОШ  I – III ступенів  № 1 та № 2 в рамках читацького клубу «Старшокласник»  організовано та проведено бібліотечний урок: „Серце землі у ваших долонях".

Дуже цікавою виявилась  інформаційна хвилинка „Природа рідного краю".  Відвідувачі бібліотеки «пірнули»  в чарівний світ рідної природи -  флори Каланчацького краю,  ознайомились з рідкісними рослинами – окрасою регіону – скіфськими тюльпанами, неповторною красою  степової ковили, розмаїттям  інших степових квітів та трав…
До заходів інтернет-центром  центральної районної був підготовлений  відео фільми  «Проблеми екології в світі», «Проблеми екології в нашій країні»,  «Краса навколо нас»,   відеогід  „У полі зору екологічна безпека".

 В рамках   Тижня екології проведено цикл бесід «Збережемо тебе, Земле!», де присутні  жваво обговорювали проблему навколишнього середовища, що всі ми господарі на цій землі – тож бережімо її.  

Один з днів тижня був присвячений   піклуванню про братів наших менших – птахів, тварин. На заході  «Наші менші друзі – наші вірні друзі» була зосереджена увага  піклуванню про птахів узимку, що не відлітають у теплі краї, про лебедів, що зимують на нашій річці, про тварин, які з недобрих рук викинуті на проізволяще, на виживання …

До Тижня екології були підготовлені бібліографічні огляди літератури та періодичних видань “Дивосвіт рідної природи ”, «Людина і природа» та проведено цікаву вікторину з питаннями: Скільки років живе ялинка” (300-400років і більше);  Скільки існує різновидів ялин? Які? (Понад 40 видів – плакуча, колоноподібна,  пірамідальна, блакитна та інші);  Якої висоти виростає ялина? (до 50 м, іноді більше);  Яке  дерево прикрашали стародавні слов’яни на Новий рік?  (Вишню) тощо.

В бібліотеках – філіях  для читачів – дітей проведено літературну екологічну гру  «Дивосвіт нашої природи». 
Літературна гра пройшла дуже цікаво, адже була проведена з виконанням різних завдань:  перелічити рослини – окрасу нашого Таврійського краю, описати своє ставлення до природи, написати своє бачення щодо охорони навколишнього середовища, придумати та намалювати природоохоронні знаки, описати своє ставлення та піклування за пташками та тваринами, що потребують уваги та  турботи тощо.

Тиждень екології пройшов в бібліотеці цікаво та насичено, не залишив байдужих, вніс певний  вклад  в екологічне виховання дітей, молоді та дорослих  користувачів в нашій громаді.

Так давайте жити з повагою та любов’ю до рідної землі, жити з Природою  й  жити  щасливо !



Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *