75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

19 березня 2013 р.

Провісник долі України

(Весняний марафон "Книга на все життя")    

 Тарас Григорович Шевченко ... Великий  Кобзар!         
   В бібліотеках району вже стало доброю традицією щорічно в перші весняні дні проводити цикли заходів, присвячених Великому Кобзареві. Ось і цього року в книгозбірнях пройшли Шевченківські читання, це літературні ранки, вікторини, бесіди та бібліографічні огляди, виставки книжок та картин, обговорення. А учасники читацького клубу «Старшокласник» центральної районної бібліотеки разом з його керівником, бібліотекарем Ольгою Качур,  організували та провели літературне Шевченківське свято з елементами театралізації «Провісник долі України», підготували виставку книг, газети, присвячені Кобзарю, саморобні книжечки з прислів’ями про Шевченка, з  його «Кобзарем», піснями та висловами про Великого провісника долі нашої країни.
Починається Свято в «селянській хаті», де мати запалену свічечку ставить на столик біля портрета Т.Г.Шевченка і повчає синочка любити людей, робити добро…

Ведучі свята, десятикласники Ганна Косенко та Денис Лемак розповідають про те, що з іменем Тараса Григоровича Шевченка сьогодні на планеті ідентифікується Україна та українці. І хто б ти не був, де б не жив, хто перечитає «Кобзаря», не зможе уявити своєї долі без Шевченка, що той, хто крізь алмазну грань Кобзаревого слова гляне у світ, той уже ніколи не спиниться в дорозі до ідеалу. Адже наш Тарас Шевченко належить до найулюбленіших поетів світу.
Як досяг, чим завоював цю славу найбезправніший солдат Російської імперії ?  - СЛОВОМ !  Пізнавати Шевченка – це пізнавати історію ...

Пізнавати Шевченка – це працювати до сьомого поту і наближатися до торжества добра над злом, очиститися духовно і морально.
Думаймо про Шевченка, живімо Шевченком, продовжуймо його безсмертя в собі та в майбутніх поколіннях...
Шевченкове свято – то кришталево чисте свічадо. 199 років минуло від того дня, коли українка – кріпачка дала світові генія, але він не віддаляється, а, навпаки,  наближається.

Далі Андрій Чебукін та Настя Назарчук, учні 10-Б Каланчацької ЗОШ I-III ступенів, в ролях малого Тараса та його подружки Оксани, майстерно, дуже сценічно, поглинулись в історію, пригадали біографію Великого Кобзаря, цікаві випадки з життя юного Тараса та родини Шевченків. А ведучі Свята цікаво, з наведенням фактів, продовжили розповідь про подальший життєвий та творчий шлях Тараса Григоровича, розповіли про Шевченка, як художника та подальшу його долю.

На святі прозвучали вірші поета «Не називаю її раєм...», «Мені тринадцятий минало», « І золотої й дорогої…», « І мертвим, і живим і ненародженим землякам моїм, в Україні і не в Україні моє дружнє посланіє », «Садок вишневий коло хати», пісні « Думи мої, думи мої », «Заповіт» та інші.

Шевченко – вартовий пам’яті народної. Традицію патріотичного ставлення до пам’яті національної історії ми ведемо саме від Тараса.

І тепер, у незалежній і вільній Україні, ми можемо припадати до Шевченкових цілющих джерел, до його вічного живого слова ...
Старшокласники Ганна Ястреб та Меліне Агаджанян прочитали свої улюблені вірші  Тараса Григоровича та вірші  відомих  українських поетів про Великого Кобзаря.
Всі учасники Шевченківського Свята були зворушені цікавим заходом, запалили  свічки  та поклали квіти до погруддя Тараса Григоровича Шевченка  і низько схилили голови перед його величчям та світлою пам’яттю !

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *